Fondsen brokers vergelijken

Vergelijk hier snel en makkelijk alle fondsen brokers geschikt voor passief beleggen. Wij hebben de fondsen brokers onafhankelijk vergelijken op tarieven, betrouwbaarheid, fondsenaanbod en nog veel meer. Bekijk de vergelijkingstabellen en wees zeker van je keuze!

Inhoud

Voordat je begint…

Bepaal eerst welk type belegger je bent. Als je passief wilt beleggen in modelportefeuilles? Blijf dan hier. Wil je actief beleggen in aandelen, fondsen en ETF’s? Klik dan hier.

Passief beleggen

Bij passief of periodiek beleggen beleg je vaak automatisch een bedrag per maand in een of meerdere beleggingsfondsen. Om passief te beleggen heb je vrijwel geen kennis nodig van de beleggingsmarkt.

Actief beleggen

Actieve beleggers beleggen meerdere keren per kwartaal vooral in aandelen en ETF’s. Je houd de markt zelf in de gaten, weegt risico’s af en probeert een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Beleggen in modelportefeuilles

Bij bijna alle fondsen brokers op deze pagina kun je kiezen uit bepaalde modelportefeuilles. Centraal Beheer noemt deze modelportefeuilles mixfondsen, Peaks noemt het portfolio’s en ROBECO noemt het voorbeeldportefeuilles. InDelta en Brand New Day noemen het gewoon modelportefeuilles. Modelportefeuilles zijn mandjes van (index)fondsen die zijn samengesteld door de betreffende broker. Deze fondssamenstellingen variëren van defensief tot offensief. Bij een defensieve modelportefeuille heb je doorgaans een laag rendement en een laag risico. Bij een offensieve modelportefeuille heb je meestal een hoger rendement maar loop je ook meer risico.

Dankzij deze modelportefeuilles hoef je je niet te verdiepen in onderliggende fondsen en aandelen. Je kiest simpelweg een portefeuille die past bij jouw beleggingsstrategie. Een groot voordeel van beleggen in modelportefeuilles is dat je vermogen minder risico loop omdat je gespreid belegt.

Kosten en tarieven

Krijg inzicht in de verschillen in transactiekosten en verborgen kosten en kom erachter welke broker voor jou het voordeligst is.

Trustpilot score en betrouwbaarheid

Vergelijk de Trustpilot scores en bekijk door welke instanties de fondsen brokers gereguleerd worden.

Productaanbod

In hoeveel fondsen en modelportefeuilles kan ik beleggen?

Rendement

Wat is het gemiddelde rendement van de modelportefeuilles bij de verschillende brokers?

Complete vergelijking

Op deze pagina zijn alle fondsen brokers uitgebreid vergeleken op kosten, betrouwbaarheid, productaanbod en rendement van modelportefeuilles. Bekijk de vergelijkingstabellen om al het overige, zoals stortingsmogelijkheden te vergelijken.
0
per jaar*
Score 4,4/5
 • Transactiekosten: 0,3%
 • Service fee + fondskosten: 0,6% p/j
 • 4 modelportefeuilles
 • Klantenservice 5/5
 • Gebruiksgemak 5/5
0
per jaar*
Score 4,8/5
 • Transactiekosten: €0
 • Service fee + fondskosten: 0,5% p/j
 • 5 modelportefeuilles
 • Klantenservice 5/5
 • Gebruiksgemak 5/5
0
per jaar*
Score 4,6/5
 • Transactiekosten: €0
 • Service fee + fondskosten: 0,57% p/j
 • 3 modelportefeuilles
 • Klantenservice 4/5
 • Gebruiksgemak 5/5

Top 3 fondsen brokers

InDelta, Brand New Day en Centraal Beheer zijn de drie beste brokers voor passief beleggen. Bij Centraal Beheer beleg je in actief beheerde beleggingsfondsen. Dit zijn fondsen die beheerd worden door experts van Centraal Beheer om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Dit is duurder dan beleggen in indexfondsen bij InDelta en Brand New Day. Deze drie brokers blinken uit in lage tarieven, betrouwbaarheid en mogelijkheden zoals hieronder verder toegelicht. Bekijk de vergelijkingstabellen om alle brokers naast elkaar te vergelijken.

*Geschatte jaarlijkse kosten bij €10.000 eenmalige inleg en €100 maandelijkse inleg.

In- en uitstapkosten, fondskosten en service fee

Bij beleggen in fondsen betaal je soms in- en uitstapkosten. Als je vaak van fonds verandert is het belangrijk om naar deze kosten te kijken.

Daarnaast betaal je vaak fondskosten en servicekosten. Fondskosten dekken het beheer en management van een beleggingsfonds. Deze zijn vaak een bepaald percentage per jaar en zijn verrekend in de koers van het fonds. Servicekosten zijn ook een bepaald percentage per jaar en betaal je aan de broker. Meestal worden deze kosten van je belegging of je cashtegoed afgeschreven.

Vergelijking

Hieronder zijn de tarieven van alle fondsenbrokers met elkaar vergeleken zodat je snel kunt zien wat de goedkoopste broker is, en welke juist erg duur is. Je kunt zien wat de transactiekosten zijn bij een transactie van €10.000.

Daarnaast wordt de som van de service fee en de fondskosten weergegeven bij een portfolio waarde van €10.000. De bovenste vijf brokers zijn gespecialiseerde fondsen brokers waar je in modelportefeuilles kunt beleggen. Bij de andere brokers kun je niet in modelportefeuilles beleggen maar wel in losse fondsen en aandelen.

Kosten vergelijking

Welke fondsen broker is het goedkoopst?

Kostenvergelijking brokers

Fondsen
broker

Brand New Day

InDelta

Centraal Beheer

Peaks

Fresh Funds

ROBECO

Scalable Capital

DEGIRO

MEXEM

FXFlat

Easybroker

Saxo Bank

Transactiekosten fonds
€10.000

€0

€0

€30

€4

€0 – €10

€0

€0 – €0,99

€0 – €3,90

€10

€0 – €4,95

€0 – €12

€15

Service fee + fondskosten €10.000

€50 p/j

€57 p/j

€60 p/j

€81 p/j

€75 – €125 p/j

€136 p/j

€0 – €4,99 p/j

€50 – €220 p/j

€0

€0

€0

€13,50 p/m

Transactiekosten fonds

€0

€0

0,3%

0,04%

0% – 0,1%

€0

€0 – €0,99

€0 – €3,90

0,1% min. €5

€0 – €4,95

0% – 0,12%

0,15% min. €8

Fondskosten (algemeen)

0,15% – 0,17% p/j

0,07%

0,6% p/j

0,15% – 0,22% p/j

€0

0,60% – 0,76%

Onbekend

0,5% – 2% p/j

Onbekend

Onbekend

Onbekend

Onbekend

Service
fee

0,34% p/j

0,5% p/j

€0

€1,99 p/m + 0,5% p/j

0,75% – 1,25% p/j

0,56% p/j

€0 – €4,99 p/m

0% – 0,2% p/j

€0

€0

€0

€3,50 + 0,01% p/m

De transactiekosten bij Scalable Capital variëren van €0 – €0,99. Dit heeft ermee te maken dat transacties bij een spaarplan helemaal gratis zijn. Beleg je afzonderlijk van een spaarplan, dan betaal je €0,99 per transactie. Het verschil in servicekosten heeft te maken met de verschillende tariefplannen die Scalable Capital biedt.

Bij DEGIRO betaal je voor een kernselectie van 150 fondsen geen transactiekosten. Voor andere fondsen worden €3,90 transactiekosten en 0,2% servicekosten gerekend. De fondskosten bedragen 0,2% – 0,5% per jaar. Bij FXFlat betaal je bij een selectie van 8.300 fondsen geen transactiekosten. Voor de overige fondsen betaal je €4,95. Ook bij Easybroker geldt voor duizenden fondsen gratis transactiekosten.

De fondskosten bij de brokers waar “onbekend” bij staat zijn niet duidelijk te achterhalen. De fondskosten zijn namelijk al in de koers van het fonds verrekend. Meestal bedragen de fondskosten minimaal 0,3% tot maximaal 2% per jaar. De fondskosten zijn bij de bovenste vijf gespecialiseerde fondsen brokers waarschijnlijk lager dan bij de overige brokers. Lees de reviews van de brokers voor een meer gedetailleerde beschrijving van de tarieven.

Wat is de goedkoopste fondsen broker?

Brand New Day & InDelta

Brand New Day is de goedkoopste fondsen broker met gratis transactiekosten en 0,50% fonds- en servicekosten per jaar. Ook InDelta is goedkoop met gratis transactiekosten en 0,57% fonds- en servicekosten. Bij beide brokers beleg je in indexfondsen.

Centraal Beheer

Centraal Beheer is de goedkoopste broker waarbij je kunt beleggen in actieve beleggingsfondsen. Deze fondsen worden actief beheerd en geüpdatet waardoor de fondskosten hoger zijn. Ook bij Fresh Funds kun je redelijk voordelig beleggen in actief beheerde fondsen.

Welke broker is het betrouwbaarst?

Betrouwbaarheid vergelijken

Een van de belangrijkste punten voor het selecteren van een broker is de betrouwbaarheid. Wordt de broker goed gereguleerd en zorgt de broker goed voor zijn klanten? Om de betrouwbaarheid van brokers te bepalen is hieronder weergegeven door welke autoriteiten de brokers gereguleerd worden. Daaronder is de Trustpilot score weergegeven. Deze score geeft een indicatie voor de behulpzaamheid van de klantenservice. Ook geeft het weer of het platform vaak te maken heeft met storingen en hacks.

Door welke autoriteiten worden de brokers gereguleerd?

De meeste brokers worden gereguleerd in Nederland en worden dus gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De overige brokers worden door een soortgelijke financiële controle autoriteit in een ander Europees land gecontroleerd. De vijf gespecialiseerde fondsen brokers worden gereguleerd door de AFM wat voor een extra stukje zekerheid zorgt.

Trustpilot score

Brand New Day heeft met 4,4/5 sterren de hoogste Trustpilot score. Ook FXFlat en MEXEM hebben met 4,3/5 sterren uitstekende scores. Je kunt ervan uitgaan dat je goed geholpen wordt en dat je geen last hebt van niet-werkende platformen. Verder hebben Easybroker, DEGIRO en Peaks ook goede beoordelingen. Saxo Bank, Scalable Capital en vooral ROBECO hebben lage scores. Klanten klagen dat de klantenservice slecht bereikbaar is of dat het aanmaken van een account moeizaam verloopt. Van InDelta, Fresh Funds en Centraal Beheer zijn geen Trustpilot scores bekend. Over het algemeen worden deze brokers door reviews op het internet positief beoordeeld.

Brokers met een pensioenrekening

Bij de volgende brokers kun je met behulp van een speciale pensioenrekening een lijfrente-uitkering creëren. Met een pensioenrekening bij een fondsen broker bouw je een pensioenvermogen op door te beleggen in fondsen. Modelportefeuilles gebaseerd op fondsen zijn ideaal om een vermogen op te bouwen voor later. Je belegging wordt gespreid waardoor risico’s laag blijven. Ook heb je er weinig omkijken naar. Beleggen voor een aanvullend pensioen heeft een aantal voordelen:

 • Het geld wat je stort op je pensioenrekening mag je aftrekken van je inkomen.
 • Je betaalt geen vermogensbelasting over het geld op je pensioenrekening.

 

Bij de brokers hiernaast kun je een speciale pensioenrekening openen. Brand New Day heeft een pensioenrekening met lage kosten en het is erg makkelijk om een rekening aan te openen. Ook Centraal Beheer, DEGIRO en Saxo Bank bieden een pensioenrekening. Lees de review of bezoek de website voor meer informatie.

Waarin kan ik beleggen?

Fondsaanbod vergelijken

Bij de eerste vijf brokers kun je beleggen in modelportefeuilles. Dit zijn mandjes van fondsen die zijn samengesteld door de broker. Deze modelportefeuilles variëren van defensief tot offensief. Een defensieve modelportefeuille heeft vaak een laag rendement met een laag risico op verlies. Een offensieve modelportefeuille heeft doorgaans een hoger rendement, maar je loopt ook meer risico. Brand New Day heeft vijf modelportefeuilles en InDelta heeft er drie. Bij Centraal Beheer kun je met Gemaksbeleggen kiezen uit vier mixfondsen en bij Peaks heb je de keuze uit vier portfolio’s. ROBECO biedt de keuze uit vier voorbeeldportefeuilles. Bij deze brokers kun je ook zelf je fondssamenstelling kiezen.

Bij de overige brokers kun je alleen in individuele fondsen beleggen. Het fondsaanbod is echter een stuk groter dan bij de gespecialiseerde fondsenbroker. Je hebt wel meer kennis nodig van beleggen om de juiste fondskeuze te maken. In onderstaande tabel kun je het productaanbod van alle brokers zien.

Broker

Brand New Day

Indelta

Centraal Beheer

Peaks

ROBECO

Fresh Funds

MEXEM

FXFlat

Easybroker

Saxo Bank

DEGIRO

Scalable Capital

Model portefeuilles

5

3

4

4

4

0

0

0

0

0

0

0

Fondsen

14

9

3

16

76

4

31.500

40.000

Onbekend

3.600

1.000

2.000

Hoe hoog is het rendement?

Rendementen vergelijken

Je belegt natuurlijk om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Je kiest een portefeuille die het beste past bij je beleggingsstrategie. Voor een gemiddeld lager rendement met minder risico kies je een defensieve portefeuille. Voor een hoger rendement met meer risico kies je een offensieve portefeuille.

In onderstaande tabel zijn de gemiddelde historische rendementen van de modelportefeuilles sinds de start weergegeven. Centraal Beheer heeft dankzij de actief beheerde fondsen het hoogste rendement. De kosten zijn echter ook iets hoger. Brand New day en InDelta hebben ook goede rendementen tot bijna 10% voor de offensieve modelportefeuilles. Peaks heeft voor de offensieve of avontuurlijke portfolio het laagste gemiddelde rendement van 5,5%.

Broker

Centraal Beheer

Brand New Day

InDelta

Peaks

ROBECO

Defensief

5,8%

3,3%

2,1%

3,8%

4,5%

 

Neutraal

9,9%

6,3%

6%

4,3%

6,2%

Offensief

16,9%

9,3%

9,9%

5,5%

7,9%

Vergelijkingstabellen fondsen brokers

Vergelijk de beste brokers snel en makkelijk met behulp van vergelijkingstabellen. De sterrenscore (1-5) geeft aan hoe goed de broker over het algemeen scoort. De brokers zijn vergeleken op de meest belangrijke punten zoals kosten, betrouwbaarheid, productaanbod, klantenservice, betaalmogelijkheden etc. Bovenaan zijn de zwakke en sterke punten van alle brokers in een oogopslag te zien.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.