Wat is een broker?

Simpel. Slim. Snel.

Wat is een broker?

Een broker is de schakel tussen jou en de markt en helpt analyses te maken, geeft informatie over marktontwikkelingen en beheert je contracten. Een broker maakt het mogelijk om te handelen in o.a. aandelen, CFD’s, grondstoffen en valuta.

Beleggen voor de korte termijn

Een aantal brokers is geschikt om te beleggen op de korte termijn, en een aantal is geschikt om te beleggen op de lange termijn. De brokers die geschikt zijn om te beleggen op de korte termijn, de zogenaamde CFD brokers (Wat zijn CFD's?), werken met spreads: een klein verschil tussen koop- en verkoopprijs. De spread varieert per CFD broker en per beleggingsproduct. Dit kleine verschil is de winst voor de broker. Voor het beleggen in CFD's wordt gewerkt met spreads, omdat er vaak zoveel transacties worden gedaan, dat het verrekenen van transactiekosten voor de belegger te duur wordt.

Beleggen voor de lange termijn

Voor het beleggen op de lange termijn, waarbij je de aandelen fysiek in bezit krijgt betaal je per transactie zogenaamde transactiekosten. Deze kosten verschillen per broker en variëren per beleggingsproduct. Vaak is het zo dat een broker verschillende pakketten aanbiedt. Wanneer je vaak transacties doet, is het verstandig om te kiezen voor een pakket met een relatief hoge service fee en lage transactiekosten. Vergelijk op onze vergelijkingspagina de beste brokers op transactiekosten en kies de broker die bij jou past.

Hoe vergelijken wij brokers?

Bij het brokers vergelijken hebben we eerst gekeken naar de betrouwbaarheid van brokers. Er is gekeken of de brokers streng genoeg gecontroleerd en gereguleerd worden door onder meer de AFM. Vervolgens zijn de brokers vergeleken op transactiekosten, wat de grootste kostenpost is voor beleggers. Daarnaast is gekeken naar het handelsplatform, de klantenservice en educatie om te beoordelen welke broker het best bij welke belegger past. Uiteindelijk is onder andere nog gekeken naar minimum storting, stortingsmogelijkheden, handelssoftware en handelsmogelijkheden.